معمولا برای نگهداری مواد اسیدی از مخازنی استفاده می کنند که مقاوم در برابر خورندگی مستقیم اسید باشد . یکی از مزایای مهم این مخازن ، دسترسی سریع به آنها جهت تخلیه و تزریق مواد اسیدی است.
مخزن اسید باید به گونه ای طراحی شود که در هر لحظه امکان دسترسی به دهانه و سیستم خروجی داشته باشیم تا در مواقع لازم نمونه برداری به راحتی انجام شود. معمولا به صورت دورهای محتویات داخل مخزن همگن می شود تا از تشکیل بخار مایع که موجب رها سازی گازهای سمی و خورنده موجود شده جلوگیری شود. بنابراین سیستم چرخشی یکی از ملزومات مخازن است.
به هنگام نگهداری مواد اسیدی باید خواص فیزیکی این مواد را از هر جهت لحاظ کنیم تا از به وجود آمدن بخارهای خورنده و سمی ممانعت نماییم .
به طور کلی، ضریب خورندگی مواد اسیدی هنگام نگهداری آنها در محیطی گرم افزایش مییابد، پس توصیه میشود تا حد امکان این مخازن در محیطی خنک ولی نه زیاد سرد که موجب یخ زدگی مواد اسیدی شود، نگهداری شوند .
معمولا یکی از دلایل افزایش خورندگی مواد اسیدی، نگهداری مخزن در برابر تابش مستقیم نور خورشید است، یک راه حل بسیار ساده جهت ممانعت نمودن از وقوع این واکنش شیمیایی این است که مخزن را با رنگهای ضد تابشی مانند رنگ سفید، رنگ آمیزی نماییم. یک راه حل دیگر برای نگهداری مواد اسیدی داخل مخزن در دمای نسبتا متعادل، استفاده از مواد مبتنی بروینیل، جهت پوشش دادن محیط خارجی مخزن است .
در محیط هایی که احتمال می رود دمای خارجی باعث فریز شدن مواد اسیدی داخل مخزن شود بهتر است از ورقه های مارپیچی یا سایر وسایل گرمایشی جهت متعادل نمودن دمای مخازن ، استفاده شود. استفاده از ورقه های مارپیچی در داخل مخزن اصلا توصیه نمیشود، زیرا این نوع راه حل موجب افزایش میزان خورندگی مواد اسیدی شده و در داخل مخزن رخنه ایجاد میکند. علاوه بر این جریان فشار قوی نیز توصیه نمیشود، زیرا بارسیدن دمای سطح داخلی مخزن به 100 درجه سانتی گراد، شاهد خورندگی شدید اسیدی خواهیم بود.
مخزن های فشرده شده زمانی که فشار بخار بیش از فشار اتمسفر است، توصیه میشوند.
هنگام نگهداری مواد اسیدی در مخازن زمینی بایستی مسئله مهار سیستم نیز در نظر گرفته شود. به همین دلیل بهتر است که مخزن مورد استفاده دو جداره باشد.توصیه می گردد یک ضامن یا درگاه مناسب جهت خنثی سازی محتویات داخل مخزن که در مواقع ضروری توسط اپراتور قابل استفاده است، تعبیه شود. به هنگام طراحی مخازن مختص مواد اسیدی،ملزم به رعایت مفاد قوانین دولتی نیز هستیم
ملزومات مخازن نگهدارندهی اسیدهای آلی
قبل از انتخاب دستگاه پمپ، بهتر است برخی فاکتورها نظیر شرایط عملیاتی مانند دما، فشار مکش، غلظت اسید و سایر موارد، در نظر گرفته شوند. یکی از مسائل مهمی که حائز اهمیت بالایی از لحاظ امنیتی میباشد، اطمینان حاصل نمودن از پمپاژ امن مواد اسیدی است، به عبارتی دیگر، به هنگام انجام عملیات پمپاژ نباید سوراخ و یا رخنه ای وجود داشته باشد، این مزیت در پمپ های عمودی غوطه ور در آب بیشتر از پمپ های افقی به چشم می خورد.همچنین انتخاب مواد و آلیاژ مناسب به هنگام ساخت مخازن از اهمیت بالایی برخوردار است تا از ایجاد هرگونه خسارت و زیان ممانعت به عمل آید.
یکی از مسائل دیگر که باید در طراحی این مخزن ها رعایت شود، انتخاب لوله ها و سیستم مناسب لوله کشی است، به خصوص اگر محتویات داخل مخزن از نوع مواد اسیدی باشد. طراح بایستی از حمل امن با کارآیی بالای سیستم لوله کشی، اطمینان حاصل کند. سیستم لوله کشی بهتر است که تعدادی برجستگی داشته باشد تا امکان ایجاد رخنه ونشتی به صفر برسد. در انتخاب لوله ها بهتر است جوانب زیر را در نظر بگیریم: غلظت اسید، دمای انتقال مواد اسیدی، فاز، سرعت انتقال سیالات، نوع جریان، ناخالصیهای موجود در اسید و وجود مواد جامد.
خورندگی معمولا از سرعت بالای اسید به هنگام انتقال آن ، ناشی میشود. به همین جهت برای کاستن از سرعت انتقال، بهتر از لوله ها با قطر های بزرگتر استفاده شود.
از شیرآلات در مخزن اسید برای اهداف مختلفی استفاده میشود که برخی از این موارد عبارتند از:
جهت مسدود سازی که معمولا از شیرآلات دریچه ای شکل و یا متصل به برق استفاده میشود. در هر حال شیرآلات متصل به برق جهت عملکرد صحیح تر سیستم توصیه میشود. برای عملکرد کنترل می توان از شیرآلات پروانهای بهره گرفت که هم به صورت دستی قابل استفاده هستند و هم به صورت اتوماتیک درمواقع ضروری عمل میکنند.آلیاژ و موارد مورد استفاده در ساخت بخش های مختلف شیرآلات بایستی با توجه به غلظت مواد اسیدی و شرایط عملیاتی ، انتخاب شود.
برای خرید انواع مخازن حمل سیالات شیمیایی از جمله مخزن اسید نیتریک یا مخزن حمل انواع سیالات شیمیایی می توانید با شرکت سازآب در ارتباط باشید .
برخی از این مواد و مصالح که بر حسب اسیدهای متنوع ارائه شدهاند در جدول 7 الی9 موجود است:
ازآنجایی که رسوبات سولفات آهن منتج شده از تعامل بین سطح مخزن واسیدسولفوریک ،در کف مخزن ته نشین میشود، بهتر است لوله ها و تجهیزات مکشی برای عملکرد بهتر در قسمت فوقانی مخزن نصب شوند. همچنین یکی سری اقداماتی جهت فراهم نمودن امکان تمیز کاری مخازن بایستی فراهم گردد. نظافت مخازن بهتر است که به صورت دوره ای و بر اساس مقررات شرکتی و سیاستهای خاص آن شرکت انجام شود.
بر اساس نیازها، پمپهایی که برای اسید سولفوریک استفاده میشوند، یا به صورت پمپهای افقی گریز از مرکز هستند و یا به صورت پمپهای عمودی برای انتقال اسید سولفوریک 93.19%. اما به طور معمول از پمپهای افقی گریز از مرکز استفاده میشود، برخی از مصالح رایج که در سازهها استفاده میشوند به شرح زیر هستند: چدن، آلیاژ 20پیستونی، بسته بندی های پلاستیکی تترافلوئورو اتیلن.برای مخازنی که به عنوان نگهدارنده اسید سولفوریک استفاده میشوند از لولههای جوش کاری شده با برنامه دمایی 80، استفاده میشود. بهتر است که این لوله ها همیشه لبریز از مواد اسیدی باشند تا به این طریق میزان خورندگی تا حد قابل قبولی کاهش یابد. اسید سولفوریک موجب تشکیل گاز هیدروژن نیز میشود، به همین دلیل تا حد امکان فشار داخلی مخزن را باید در حالت تعادل نگهداریم. به جای اکسیژن بهتر است از نیتروژن استفاده کینم، زیرا اکسیژن باعث خوردگی میشود.
شیرآلات پروانهای شکل: استفاده از مصالح سربی مناسب بوده و مصالح دیسکی نیز برای سولفوریک اسیدهای غلیظ توصیه میشود. برای مواد اسیدی که غلظت آنها زیر 75 درصد بوده و دما پایین لحاظ شده است، بایستی از آلیاژ 20 و Hastelloy استفاده شود. سکوی مخزن باید از جنس PVF، Viton و Hypolanباشد.
استفاده از سیستم حفاظتی مانند عینک حفاظ دار، محافظ صورت و البسه حفاظتی ضروری و لازم است. البسهای که کارکنان استفاده میکنند باید ضد اسیدی باشد و تا گردن و مچ دست پوشش دهد تا بدین وسیله از ورود مواد اسیدی به پوتینها و دستکشها ممانعت شود. دستکش لاستیکی و یا پلی وینیلی غیر قابل نفوذ کلرید که ساعد را پوشش میدهد، باید مورد استفاده قرار گیرد. پوتینها نیز باید از جنس دستکشها باشد. بخش سر نیز بهتر است با کلاهک پوشانده شود و استفاده از ماسک تنفسی نیز جهت پرهیز از بخار اسیدی توصیه میشود.
با توجه به غلظت اسیدی بایستی از سیم پیچ های حرارتی جهت حفظ دمای تعادلی فسفریک اسید، استفاده شود. برای نمونه، فسفریک اسید 85% در دمای 21.1 سانتی گراد، فریز میشود.
تمامی قطعات مورد استفاده بایستی از جنس استیل 316L و به صورت مکانیکی مهر و موم شده باشند. معمولا از پمپهای گریز از مرکز در سیستم نگهداری فسفریک اسید استفاده میشود.
جنس لولهها معمولا از نوع فولاد ضد زنگ است ، زیرا این نوع آلیاژ مقاومت قوی در برابر خوردنگی ناشی از مواد اسیدی دارد. حتی سایر تجهیزات نیز بهتر است از جنس فولاد ضد زنگ باشد. هنگام استفاده از فولاد ضد زنگ، تمامی اتصالات وشیرآلات بایستی جوش کاری شوند. اتصالات پیچ شده اصلا توصیه نمیشود زیرا ممکن است زمینه نشت مواد اسیدی را فراهم نماید.
:: برچسبها:
مخزن اسید شرکت سازآب ,
:: بازدید از این مطلب : 163
|
امتیاز مطلب : 1
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1